Nega kože

Mozolji – kaj so in kako se jih znebimo?

Vsi smo jih imeli, velika večina pa nas jih še vedno ima. Niso življensko nevarni ampak definitivno vplivajo na našo samozavest. Govorimo seveda o mozoljih in aknah. Ker verjamemo, da vsakdo izmed nas se srečuje s to težavo smo mi raziskali, kaj so mozolji kako, nastanejo in preprečimo nastajanje novih. Ker pa poznamo vel aken kot so; akne INFANTUM, akne NEONATUN, akne TARDA in še bi lahko naštevali, se bom danes posvetili aknam VULGARIS, saj so najpogostejše.

 

Najprej je smiselno, da se vprašamo kaj sploh so mozolji. Mozolje v medicinski terminologiji definirajo kot vnetje lojnice in njene okolice. Vidni so kot črni ogrci, beli ogrci in mozoljčki, ki se lahko razvijejo v papule, postule in pa ciste. Verjetno se to sliši zelozakomplicirano, ampak kar se dogaja pod vašo kožo je izredno preprosto.

 

Vaša koža se nenehno lušči, nenehno prihaja do odpadanja vaših celic. Brez skrbi, to je naraven proces. Nekaj izmed teh celic gre ven iz telesa skozi manjše odprtine na vaši koži. Te odprti imenujemo PORE. Te pore so povezane s kanalom v katerem so oljne žleze. Te oljne žleze proizvajajo mastno snov, imenovan sebum. Kater je naravno vlažilno sredstvo, katero masti vašo kožo.

 

Beli ogrc

Težava nastopi, ko se sam proces upočasni, posledično se odmrle celice in olja sprimejo in zamašijo samo poro, onemogočijo nadalen prehod odmrlih celic in olj na površje. Ne zamašena ali zamašena pora. Vaše telo še bo vedno proizvajalo sebum. In kaj se zgodi? Namesto izločanja olja in odmrlih celic, se te kopičijo pod kožo in potisnejo kožo navzven, ustvarijo izboklino ali mozolj, ki si ga noben  želi. Tukaj se seveda ne ustavi. Mozolji zacvetijo komaj takrat, ko se na njih naseli bakterija P aches, ki razgrajuje maščobe na proste maščobne kisline, te pa razdražijo steno lasnih mešičkov in sprožijo vnetje. Vaše telo v obrambo pošlje bele krvničke. Rezultat tega boja je rdečica na mestu zamašitve.

Zdaj ko veste kaj so mozolji in kako nastanejo vas verjetno zanima kako si lahko sami pomagamo? Da vas ne bo začela grabiti panika. Obstaja veliko rešitev. Ampak je smiselno, da pričnemo z najenostavnejšimi in najbolj efektivnimi.

 

Črni ogrci

Črni ogrci

Prehrana: Spet smo pri prehrani. Prehrana vpliva na nastajanje mozoljev in aken. Saj sami veste, skoraj ga ni junaka, ki mu čokolada ne bi povzročila mozoljev. Zato vam enostavno svetujemo, da se izogibate mastni prehrani.

 

Čiščenje obraza: dvakrat na dan si umijte obraz pod toplo vodo in uporabite ne preveč agresivno milo. Svetujemo, da takrat uporabite tudi vaše produkte proti mozoljem.

Vlaženje obraza: V kolikor ste uporabili agresivna čistilna sredstva bo vaša koža po čiščenju obraza suha. Zato vam priporočamo vlažilna sredstva. V kolikor ne boste vlažili kože po čiščenju, se bo koža refleksno še bolj mastila kar bo situacijo še poslabšalo.

Verjetno se opazili, da z malo truda se lahko znebite mozoljev in zdaj ko veste kaj so mozolji, kako nastanejo in kako si lahko sami pomagate, vam v povezavi prilagamo naše produkte s katerimi se boste lahko sami znebili teh nevšečnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.