Zobje in ustna higiena

Zakaj so moji zobje nenadoma tako občutljivi?

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste sedeli na terasi in si privoščili svoj najljubši sladoled in že ob prvem grižljaju vas je odvrnila neznosna bolečina? Ali pa ste se želeli sprehodit na sončen zimski dan in že ob prvem vdihu mrzlega zraka so vas zaboleli zobje? Na srečo smo se mi poglobili v sam problem, in raziskali vzroke in poiskali rešitve.

 

Zakaj zobje bolijo?

Najprej razrešimo zakaj pride do bolečine pri zobeh. Vaši zobje so sestavljeni iz večih delov (sklenina, zobovina in zobna pulpa). Sklenina in dlesen ščitita mehkejše notranje predele zobovine. Ko pride do poškodbe ali obrabe sklenine, lahko hrana, pijača ali mrzel zrak pridejo direktno v stik z občutljivo zobovino, ki je povezana z živci, ki pošljejo signal za bolečino. Zdaj veste zakaj se poleten dan z hladno limonado lahko nemudoma sprevrže v nočno moro.

Moji Zobje | Spoznaj zobe | Anatomija zoba

 

Prehrana

Ni naključje, da je na prvem mestu vaša prehrana. Živila z visoko vsebnostjo kislin kot so citrusi in različne vrste kisa vplivajo na občutljivost zob. Kisline razžirajo sklenino in v kolikor ste v zadnjem času zaužili preveč kislih živil obstaja velika verjetnost, da je to razlog za vaše nevšečnosti.

 

Beljenje zob

Beljenje zob z agresivnimi belili ali brušenjem poškoduje sklenino, saj večina snovi za beljenje vsebujejo kisline. Če ste v bližnji preteklosti uporabljali produkte za beljenje zob vam priporočamo, da jih ne uporabljate 3-5 dni, saj bo v tem času izginila občutljivost.

 

Nenadna sprememba v stresu

Vedno hitrejši način življenja spodbudi proizvajanje stresnega hormona – kortizola. Ta spodbudi inflamacijo v telesu. Po navadi je stres sekundarni vzrok za občutljive zobe, zato si vsak dan namenite nekaj časa zase in za hip odmislite vse tegobe, ki vas dajejo.

 

Vnetje sinusov

Na občutljivost zob lahko tudi vpliva vnetje sinusov. Bolečina nastane zaradi bližine neposrednega žarišča vnetja in prepletenosti živčevja.  Značilna je bolečina v zgornjem zadnjem delu zobovja in  intenzivnost bolečine se spreminja glede na samo pozicijo telesa (ležanje, sedenje…). Če menite, da gre za vnetje sinusov vam svetujemo obisk osebnega zdravnika.

 

Slaba tehnika umivanja zob

Vsakdanje opravilo, kot je umivanje zob lahko pripelje do težav z občutljivostjo. Premočno drgnjenje zob lahko s časom obrabi sklenino, vaše zobe pa izpostavi na nemilost sladke, mrzle ali vroče hrane. Svetujemo vam uporabo mehkih zobnih ščetk in pa ščetkanje z občutkom.

 

Dihanje skozi usta

Še eden izmed bolj nenavadnih razlogov zakaj so naši zobje nenadoma bolj občutljivi. V zimskih mesecih se nam prav pogosto zgodi, da imamo zamašen nos in nam druga ne preostane kot dihanje skozi usta.  Ko dihate skozi usta, izsušujete zobe in posledično izpostavite živčne kanale zunanjim vplivom. Zato poskrbite, da imate v zimskih mesecih, vedno zraven pršilo za nos in papirnate robčke.

 

Kako si pomagati?

Pri zaščiti pred samo bolečino zobovja si lahko veliko pomagamo sami z enostavnimi preventivnimi ukrepi, kot so zmanjšanje zmanjšanje količine sladkorja in kislih živil v prehrani, redna in ustrezna ustna higiena in reden obisk vašega zobozdravnika. Z uporaba zobnih past, ki vsebujejo kalijev nitrat ali fluorid boste zaščitili vaše živčne kanale, vsekakor pa vam priporočamo, da ob hujši občutljivosti obiščete zobozdravnika.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.